Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Niet kunnen opruimen? Zo verander je het en doe je spullen wél weg


Wil jij écht heel graag meer opruimen, maar lukt het steeds niet? Stel je het uit om te beginnen, of maak je wel een begin maar loop je snel weer vast, of durf je gewoon he-le-maal niets weg te doen? Dat is super vervelend, maar ook héél begrijpelijk. Het is niet gek om geen afscheid te willen nemen van je spullen of om geen verandering aan te willen brengen. Maar dat betekent niet dat het niet waardevol is. In deze blog vertel ik je waarom en hoe jij tóch kunt gaan opruimen!

Mogelijke redenen waarom je niet kunt opruimen

Dat het niet lukt om op te ruimen kan natuurlijk héél veel verschillende redenen hebben. Hieronder vind je een aantal redenen die ik vaak hoor – en het is dus hélemaal niet raar of gek om je daarin te herkennen!

Je ziet er tegenop om spullen weg te doen

Ik hecht héél veel waarde aan spullen (soms nog steeds iets té veel – dat mag je wel zeggen over jezelf toch?). En dus vond én vind ik het best wel heel lastig om te besluiten om spullen weg te doen. Want ik heb er toch ooit geld voor betaald? Wat als ik het toch nog nodig heb? Wat als ik er spijt van ga krijgen?

Ik kan áltijd wel een excuus verzinnen en dat hield me lang tegen om écht te gaan opruimen. Ik weet dus precies wat het is om het lastig te vinden om iets weg te doen. En ik weet ook dat ik hierin niet de enige bent en dat dit met stip op één de allergrootste reden is dat het lastig kan zijn om op te ruimen.

Je hecht veel meer waarde aan spullen als ze “van jou” zijn – ook al heb je het ooit ergens gratis bij gekregen, of was je helemaal niet blij met dat ding als cadeau toen je het kreeg.

Ik herken het helemaal. Maar tóch doe ik nu regelmatig spullen weg en heb ik het liefst zo min mogelijk spullen. Ik zie namelijk ook de voordelen er heel erg van in. Ik hoef minder te zoeken, ik heb meer overzicht en rust in mijn hoofd, en van de spullen die ik wél heb word ik blijer dan vóór het opruimen.

Je wilt begint niet aan het opruimproject

Al tijden neem je je voor om nu écht eens je hele huis op te ruimen. Maar er komt altijd wel iets tussendoor of er is iets anders belangrijker. En áls dan het moment daar is, dan heb je er totaal geen zin in, is je energielevel super laag en moet je niet eens dénken aan nu kunnen opruimen. Je belandt op de bank, of je maakt wel een begin om vervolgens gelijk weer vast te lopen.

Als je je hierin herkent, dan gaat het niet alleen maar om het opruimen zelf, maar ook om het plannen en prioriteren van dat opruimen. Het is waardevol om dan in te zien dat het in dit geval niet betekent dat jij niet kunt opruimt, maar dat je er nog niet genoeg ruimte voor vrij maakt in je leven.

Je verplaatst alleen maar

Je ruimt wel regelmatig op, maar je bent achteraf eigenlijk nooit tevreden. Eigenlijk kun je helemaal niet opruimen, want je doet niets weg. Je bent vooral goed in spullen opbergen, verplaatsen, en zo veel mogelijk spullen op een kleine oppervlakte bewaren. Wat best goed gaat, tot je iets nodig hebt wat achterin de kast staat…

Opruimen betekent voor mij: bepalen of je iets bewaart of niet. Kiezen wáár en hoe je het dan bewaart, dat noem ik organiseren en dat is een zorg voor later. Als je het nu gewend bent om alleen maar spullen te verplaatsen, dan is het tijd om anders naar opruimen te gaan kijken.

Dit is het belangrijkste om in te zien

Herken je je in de bovenstaande redenen? Dan is het nu tijd voor, wat mij betreft, de belangrijkste les uit dit artikel.

Dat jij niet kan opruimen – dat is jouw gedachte.

Er is geen maatstaaf voor “wel of niet goed kunnen opruimen”. Wanneer kan iemand wel goed opruimen? En wanneer niet?

Dat kan niemand écht beoordelen en daarmee is dat niet “niet kan opruimen” geen feit maar een gedachte die jij hebt over je eigen kwaliteiten en vaardigheden.

En dat is goed nieuws! Want als je je daarvan bewust bent, kun je daar iets aan doen. En nee, je kunt niet zo maar je gedachten veranderen. Maar je kunt er wel bewust over nadenken en ze anders beoordelen.

Van bijvoorbeeld “ik kan niet opruimen, dus ik ben een mislukkeling en het gaat me ook nooit lukken” naar bijvoorbeeld “ik kan niet opruimen? Wat grappig dat ik dat denk. Ik kan er altijd beter in worden.”

Zie je hoe dat een héél ander perspectief is op dezelfde gedachte?

En ik wil even doorgaan op die tweede voorbeeld gedachte. Zelfs al vind je dat je nu niet goed kunt opruimen, dan zegt dat ab-so-luut niets over hoe goed je daarin in de toekomst gaat zijn. Of over hoe succesvol jouw opruimproject gaat worden. Want “goed kunnen opruimen” is niet iets wat in je DNA is vastgelegd. En dus kun je er iets aan veranderen!

Iedereen kan opruimen

Iedereen kan opruimen: daar ben ik écht van overtuigd. En weet je waarom?

Je kunt overal beter in worden (en dus ook in opruimen)

Ik zou mezelf niet zo heel goed in schilderen noemen. Maar als ik zou willen, kan ik een cursus volgen, op les gaan en gaan oefenen – om er beter in te worden. Ik zou mezelf niet goed in voetbal willen noemen. Maar als ik zou willen, kan ik bij een vereniging gaan, gaan trainen, wedstrijden doen – om er beter in te worden.

Je kunt óveral beter in worden en daarbij boeit het absoluut niet hoe goed je ergens nu in bent – want daar gaat het niet om! Het gaat erom dat je béter wordt.

Je kunt de kneepjes van het vak leren

Om goed op te ruimen heb je geen jarenlange ervaring nodig. Maar er zijn wel heel veel kleine dingen die het net even makkelijker kunnen maken. Het is net als bij schoonmaken: dat is niet moeilijk, maar als je de makkelijkste manier weet om iets schoon te maken, gaat het vaak sneller en makkelijker. Zo werkt het dus ook bij opruimen.

Als je beter wilt worden in opruimen, leer jezelf de kneepjes van het vak. Ga artikelen lezen over opruimen. Schrijf je in voor inspirerende e-mails. Vraag mijn PDF stappenplan beginnen met opruimen aan. Maak een snelle start met de 30-dagen Opruim Challenge. Of volg de online cursus Begin jouw opgeruimde leven – daarin vind je álle tips in een logische en overzichtelijke werkwijze.

Het helpt om er tijd voor te maken en te oefenen

Als je nooit begint met opruimen, dan word je er nooit beter in. Als je het opruimen blijft uitstellen, andere dingen blijft doen, en dán heel hard blijft roepen dat je het niet goed kan – nee, dan gaat er ook niets veranderen.

Net als bij álle andere dingen in het leven, gaat opruimen makkelijker als je het vaker doet. Maak er tijd voor vrij, begin met IETS opruimen (ik raad je altijd aan om met makkelijke dingen te beginnen, precies om deze reden), en OEFEN!

Misschien doe je een keer iets weg waar je spijt van krijgt. Misschien doe je een keer iets weg wat je toch nog nodig had. Dat is dan vervelend, maar daar leer je van en daardoor word je er beter in. Iedereen maakt fouten of pakt dingen niet handig aan en dat is óók bij opruimen helemaal oké. Je bent ook maar een mens ;-).

Aan de slag gaan met opruimen als je niet kunt opruimen

Ik hoop van harte dat ik je heb kunnen doen inzien dat jij ECHT WEL kunt opruimen! Is dat zo, dan raad ik aan om het volgende te gaan doen:

Ga zo snel mogelijk iets opruimen

Als je NU overtuigd bent door mijn artikel, maak dan gelijk gebruik van die positieve gedachten en gá oefenen. Kies een makkelijke plek, zoals de keukentafel, het aanrecht of je bureau – je profiteert dan gelijk van je opruimsessie doordat de boel er daarna ook netter en rustiger uitziet. Kun je een stappenplan van plekken gebruiken om mee te beginnen, zodat je went aan het spullen wegdoen en nu écht start? Dan is de 30-dagen Opruim Challenge iets voor jou!

30-dagen Opruim Challenge

In 30 dagen 30 simpele plekken in huis opruimen zodat je op een laagdrempelige manier ein-de-lijk begint met opruimen én leert om spullen weg te durven doen!

 

Doe dingen weg

Opruimen = bepalen of het weg kan. Als je dat ene kastje gaat opruimen, vraag jezelf dan over álle spullen af: “Kan het weg?” En het antwoord is natuurlijk het liefst ook regelmatig “ja”! Vind je dit nu écht lastig? Bij mijn online cursus Begin jouw opgeruimde leven zit in een PDF Checklist “Kan het weg” met vragen + toelichting om makkelijker en beter antwoord te geven op deze vraag.

Maak er een gewoonte van

Bouw het opruimen in in je leven, zodat je steeds blijft oefenen en bezig blijft. Doe het bijvoorbeeld elke avond vijftien minuten na het diner, of plan één vaste opruimavond in de week. Ga opruimen op plekken die op dat moment makkelijk voelen en wen eraan dat jij heus wel kunt opruimen!

Laat mij je helpen opruimen!

Ik wil je graag nog véél meer ondersteunen bij jouw opruimproject – want ik geloof er zo in dat iedereen kan opruimen, óók jij. Ik heb daarvoor drie opties:

  • De 30-dagen Opruim Challenge: met deze challenge start je met het opruimen van laagdrempelige plekken in huis, zodat je een begin maakt en jezelf aanleert om dingen weg te doen. Door laagdrempelig te beginnen train je je opruimvaardigheden en kun je vervolgens ook de meer uitdagende, emotionele spullen aan.
  • De online cursus Begin jouw opgeruimde leven: in deze online cursus help ik je stap voor stap door jouw opruimproject, inclusief het bepalen van een slimme volgorde, bepalen wat er weg kan en héél veel mindset en motivatie tips zoals je ook in dit artikel vindt. Ook zijn er tips voor hoe je bepaalt wat er weg kan en hoe je omgaat met emotionele spullen.
  • 1-op-1 online advies: We bellen via videobellen en ik kan jou op weg helpen met jouw project, met tips en advies die zijn afgestemd op jouw huis, jouw woonsituatie en jouw leven. We bepalen dan bijvoorbeeld samen het ideale plan voor jou of we bespreken hoe jij je motivatie hoog gaat houden.

Een combinatie kan ik je natuurlijk helemaal aanraden!

En wil je gelijk alvast een goede start maken? Dan heb ik nog iets voor je: een PDF stappenplan Beginnen met opruimen! Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt dit stappenplan er gratis bij. Én ik ga je super erg motiveren en inspireren om écht te gaan opruimen. Kom bij de club van 4.000+ enthousiaste e-mail lezers door het formulier hieronder in te vullen:

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het Stappenplan Beginnen met Opruimen!

Wil je graag opruimen, maar ga je nooit aan de slag? Of begin je wel eens, maar loop je dan altijd vast? Ik ga jou helpen! In 8 stappen ga je jouw huis opruimen. Alle stappen vind je in een praktisch PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

 

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het Stappenplan Beginnen met Opruimen!

Wil je graag opruimen, maar ga je nooit aan de slag? Of begin je wel eens, maar loop je dan altijd vast? Ik ga jou helpen! In 8 stappen ga je jouw huis opruimen. Alle stappen vind je in een praktisch PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie