Roadtrip #17: Toronto

Toronto22

Bereid je voor op een heeel lang verslag en heel veel foto’s van Toronto! We begonnen de dag op Dundas Square, de Times Square van Toronto. Een groot commercieel plein met veel winkels en een ingang naar het Eaton Centre, het bekendste winkelcentrum van Toronto met meer dan 300 winkels en bijna een miljoen bezoekers per week.

Toronto21

We liepen achterlangs het Eaton Centre naar de Holy Trinity Church: de oudste kerk van Toronto, die ooit in een bebost gebied stond, maar nu weggedrukt wordt door wolkenkrabbers en andere gebouwen.

Toronto20

Vlak daarnaast staat het oude stadhuis van Toronto, wat toen het in 1899 af was een van de mooiste gebouwen van Noord-Amerika was, en destijds het grootste van Toronto. Het is nu een nationaal monument en rechtbank.

Toronto19

Ertegenover staat het nieuwe stadhuis van Toronto. De rare vorm staat symbool voor het ‘oog van regeren’, waarbij de vliegende schotel in het midden het oog is en de gebouwen eromheen de oogleden. Voor het stadhuis ligt Nathan Phillips Square, een groot plein met fonteinen, wat er in het treurige weer (motregen!) helaas niet heel uitnodigend uitzag.

Het weer was al niet je-van-het, maar nadat we de stadhuizen hadden gezien begon het steeds harder te regenen. We doken alsnog het Eaton Centre in (waar ik een Urban Decay Naked 2 Palette scoorde in de Sephora, woehoe). Toen we weer naar buiten gingen was het droog, hoera!

Toronto18

Vanuit het Eaton Centre liepen we naar de Cathedral Church of Saint James, een kathedraal die bij de opening in 1853 een van de grootste gebouwen van de stad was.

Toronto17

Hierna pakten we de tram naar onze volgende bezienswaardigheid. Deze trams reden op veel plaatsen in Toronto van oost naar west (en andersom), terwijl de metro voornamelijk van noord naar zuid (en andersom) door het centrum reed.

Toronto16

We stapten een paar haltes verder uit, in de buurt van de St. Lawrence Market, een grote markt waar biologische producten verkocht werden. Helaas, helaas, was de markt op de dag dat wij in Toronto waren gesloten. Er zat dus niets anders op  dan even naar binnen gluren (waar weinig te zien was want hey – het was geen markt), een foto maken en door naar onze volgende locatie.

Toronto14

We hadden ‘m al gezien, maar hier istie dan op de foto: de CN tower, boegbeeld van Toronto. Vanuit zo’n beetje elke plek in Toronto was de megatoren (maar liefst een halve kilometer hoog) te zien.

Toronto13

We liepen naar The Distillery Historic District, een klein wijkje met typische fabrieksgebouwen van rode bakstenen met hippe winkels en restaurants. Ondertussen begon ook het zonnetje te schijnen en werd het dan eindelijk een beetje warm!

Toronto12

Toronto11

Dit wijkje is met 40 gebouwen en 10 straten de grootste verzameling van industriële architectuur uit het Victoriaanse tijdperk in Noord-Amerika.

Toronto10

Er hing een fijne sfeer en dat was zeker wel een beetje te wijten aan het zonnetje.

Toronto9

Toronto6

We gingen wat winkeltjes binnen, waaronder deze chocolademakerij. Je kon naar binnen gluren bij het “chocoladelab” en de plaats waar de chocolade wordt geproduceerd en het rook er ZO lekker. Helaas hing er – uiteraard – ook een prijskaartje aan deze chocolade…

Toronto7

Het Distillery Historic Disctrict is niet heel goed te bereiken met het openbaar vervoer en ligt niet erg in het centrum, maar is zeker een bezoek waard.

Toronto54

Met de bus gingen we naar de Gooderham Building, het Flatirongebouw van Toronto. Een heeel smal gebouw ingeklemd tussen twee samenkomende straten.

We hadden in Toronto trouwens een dagkaart voor het openbaar vervoer, waarmee we de hele dag gebruik konden maken van de metro, bus en tram. Veel bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar, maar doordat er enorm veel te zien is in Toronto en we daarom heel wat meters maakten, waren alle stukken die we met het openbaar vervoer konden doen mooi meegenomen.

Toronto53

Aan de achterkant van de Gooderham Building vonden we deze muurtekening. Als je goed kijkt zie je zowel echte als neppe ramen.

Toronto52

Vlak in de buurt was de Hockey Hall of Fame, een museum/eerbetoon aan alles wat met ijshockey te maken heeft.

Toronto51

Veel meer dan dit beeld, wat buiten voor de deur stond, hebben we niet gezien, want ijshockey vonden we nu ook niet zo super interessant en er stond nog meer op de planning! We gingen onder de grond, PATH in, Toronto’s ondergrondse gangenstelsel (klinkt best creepy zo). Net als in Montreal, vind je in Toronto onder de grond honderden winkels, restaurants en nog veel meer. Het stelsel in Toronto is zelfs het grootste van de wereld. We liepen van de Hockey Hall of Fame naar Union Station, een mooi pand en historisch monument.

Toronto50

Maar helaas, eenmaal boven de grond bleek het gebouw compleet in de steigers te staan…

Toronto49

Het enige wat nog deed denken aan wat er achter die steigers zit was dit beeld. We konden wel naar binnen…

Toronto48

En daar zagen we al meer van het station. Mooi station wat me ergens wel een beetje deed denken aan Grand Central, maar dan een stuk kleiner. Wat je niet ziet op deze foto, is dat ze aan de andere kant ook de hele binnenkant aan het renoveren waren.

Toronto47

We gingen weer naar buiten, op weg naar de haven van Toronto. Toronto ligt aan Lake Ontario en in dat meer ligt, recht voor de stad, een groot eiland, vanuit waar je een prachtig uitzicht op de stad hebt.

Toronto46

We namen voor een paar dollar de boot naar het middelste deel van het eiland.

Toronto45

Vanaf de boot hadden we al dit prachtige uitzicht op de skyline van Toronto. Zo zie je pas hoe hoog de CN Tower écht is.

Toronto44

Het tochtje naar het eiland duurde ongeveer een kwartier. Het eiland is een mooi stukje groen, een rustige plek, het tegenovergestelde van de drukke metropool.

Toronto43

Maar dan wel met een heel mooi uitzicht…

Toronto39

Toronto38

Na ongeveer een uur op het eiland te hebben rondgewandeld gingen we met de boot weer terug. Op het eiland was onder andere ook nog een amusementspark, maar pretparken zijn er in Nederland ook… Er lag trouwens ook een klein vliegveld, waardoor er veel laagvliegende vliegtuigjes voorbij kwamen.

Toronto36

Eenmaal terug op het vasteland liepen we langs het water richting de Steam Whistle brouwerij, voornamelijk omdat het in de richting van de CN Tower lag. Hier staan oude stoomlocomotieven en andere dingen die met treinen te maken hebben.

Toronto34

En even verderop waren we dan eindelijk bij de voet van de CN Tower. Zo leek de toren nog een stuk groter. We zijn niet naar boven geweest, deels omdat het ontzettend duur was en deels omdat tja – als je erop staat kun je de toren zelf niet meer zien, en juist die toren was voor ons het boegbeeld van Toronto. In de buurt van de toren lagen trouwens ook Ripley’s Aquarium of Canada, waar je gigantische aquaria en onderwatertunnels vindt, en het Rogers Centre, een stadion met een grote witte koepel die je op de foto’s van de skyline duidelijk kunt zien.

Toronto32

We namen de metro en maakten een stop bij het Campbell House, een oud maar gerestaureerd gebouw. Het stond eerst op een andere plek in Toronto maar moest wijken voor industriële bedrijven en is toen in zijn geheel verplaatst (!) naar deze locatie. Vlak daarbij was ook de Osgoode Hall.

Toronto30

Een stukje verderop was het Ontario College of Art & Design, Canada’s grootste en oudste onderwijsinstelling voor kunst en design. Kijk hoe gaaf dit gebouw is!

Toronto29

Vanuit daar namen we de metro een stuk naar het noorden, en wel naar de University of Toronto, Canada’s grootste en misschien wel meest beroemde universiteit.

Toronto26

We wandelden wat rond tussen de gebouwen en kwamen uit op de Front Campus.

Toronto25

Toronto27

Aan het grasveld lag dit mooie gebouw, de Convocation Hall. Pasgeleden ontdekte ik dat hier een (hele korte) scène uit Mean Girls is opgenomen, namelijk Cady (Lindsay Lohan) die zich haast op om tijd te komen voor de wiskundewedstrijd (jeugdsentiment!!).

Toronto24

Midden op de campus van de University of Toronto, in Queens Park, staat het Ontario Legislative Building. Fun fact: het pand is eigendom van de universiteit, maar in 1859 voor 999 jaar verhuurd aan de regering van Ontario, dus tot het jaar 2858…

Toronto23

We namen de metro terug richting het hotel, maar gingen eerst naar Loblaws. Deze supermarkt verkoopt veel gezonde en verse producten en je kunt er ook je diner scoren. Aanrader! Zo hebben ze er bijvoorbeeld sushi en daar kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen! In de VS en Canada werd op zoveel plekken verse sushi verkocht, heeerlijk.

Hierna gingen we terug naar het hotel, want morgen stond er weer iets heeel leuks op de planning: Niagara Falls!