Roadtrip #14: Montreal

Montreal26

Montreal is een stad die ik maar moeilijk vind om te omschrijven. Er was geen plek die echt heel gaaf was, het kwam dan ook meer op me over als een soort bij elkaar geraapt zooitje. Montreal was ook de stad waar ik veruit de meeste zwervers heb gezien. Ondanks dat was dit wel een dag waarop we heel veel verschillende dingen hebben gedaan en gezien en dat kwam misschien ook doordat we de hele stad te voet verkenden.

Montreal27

We begonnen de dag met een wandeling vanuit ons hotel naar de Montreal City Hall, oftewel het stadhuis van Montreal. Daarmee liepen we meteen het historische deel van de stad binnen, maar omdat het nog vroeg was, was alles nog dicht en waren er vooral veel vrachtwagens hun lading aan het lossen.

Montreal25

Montreal24

We liepen door naar de Notre-Dame-deBon-Secours Chapel. En hele mond vol voor een oude kerk in Montreal. Ook deze was nog gesloten, maar zou zo’n 10 minuten na onze aankomst open gaan. We wachtten buiten tot de kerk open ging en namen binnen een kijkje.

Montreal22

Daarna liepen we door naar de Old Port van Montreal. Deze oude haven is de afgelopen jaren omgebouwd van een lelijke locatie naar een toeristische trekpleister. Vanaf ie haven kun je de Biosphere zien, een megakoepel die is gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1967.

Montreal21

In de haven staat ook de Montreal Clock Tower, een klokkentoren die fungeert als gedenkteken voor zeelieden die op zee verloren tijdens grote wereldconflicten. We dachten dat we hier wel naar binnen konden voor een mooi uitzicht, maar het ding zat potdicht en het zag er ook niet echt uit alsof het de komende tijd nog open ging.

Montreal20

Jammer, maar vanaf de locatie van die klokkentoren hadden we wel een heel mooi uitzicht over Montreal!

Montreal19

Montreal18

Vanaf de haven liepen we weer terug de oude stad in en kwamen we weer bij het stadhuis uit. Inmiddels was het zonnetje gaan schijnen en zag het er een stuk mooier uit!

Montreal17

Montreal16

Vanaf daar liepen we door de stad naar de Notre Dame Basilica, een enorme basiliek uit 1829 die er echt enorm gaaf uitzag! Een massaal gebouw dat uit het niets midden in de stad stond.  Door het tegenlicht komt de basiliek op de foto veel minder mooi over dan in het echt.

Montreal14

Toen liepen we terug naar de haven. We zagen Habitat 67, ook gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1967. Het bestaat uit betonnen modules die een soort mix zijn tussen een appartement en woonhuis. Was bedoeld als betaalbare woonplek maar werd uiteindelijk een veel duurder project dan verwacht. Hoe dan ook, deze aparte woningen zagen er erg bijzonder uit!

Montreal46

Vanuit de haven liepen we een lang stuk richting het financiële centrum van Montreal. De zakenmannen en dure auto’s kwamen ons letterlijk tegemoet.

Montreal45

En de wolkenkrabbers natuurlijk ook!

Montreal44

We liepen één van die wolkenkrabbers in naar de Underground City van Montreal. Onder de stad Montreal zit namelijk een 32 kilometer lang ondergronds network van straten en gangen, met zo’n 1600 winkels en vast minstens zoveel restaurants en cafés. Er zitten zelfs bioscopen, kantoren, een bibliotheek en een hockeystadium. Bizar toch! Het is het op één na grootste ondergrondse netwerk ter wereld (op Toronto na) en er zijn maar liefst 120 in- en uitgangen.

Die Underground City was heel gaaf. Op deze manier hoef je dus in de winter écht niet de kou in om van plek naar plek te komen, en die winters kunnen nogal streng zijn in Canada. Wij gingen naar binnen via een station (zie foto) en kwamen al snel bij een food court uit. En zo zaten we in Montreal onder de grond allemaal iets anders te lunchen (sushi!!! in mijn geval).

Montreal43

We gingen weer naar buiten bij de Mary Queen of the World Cathedral. Een indrukwekkende kathedraal en één van de grootsten van Quebec.

Montreal42

Montreal41

Daarna liepen we langs de winkelstraten van Montreal, waar ik in één van de winkels verliefd werd op een paar Clarks. Maar ik twijfelde heel erg en liet ze dus staan.

Montreal39

We kwamen vervolgens uit bij Crescent Street, een straat die bekend staat om haar Victoriaanse setting en de vele luxe boetiekjes en galeries.

Montreal38

Vlak daarbij lag het Musee des Beaux-arts de Montreal, oftewel het kunstmuseum van de stad.

Montreal37

We gingen niet naar binnen, maar buiten was er al een heleboel bijzonders te bewonderen.

Montreal35

Waaronder ook deze straat, die was bezaait met rubberen plaatjes in een kleurrijk patroon.

Montreal34

Montreal33

Vanuit dit museum gingen we naar de McGill University, een hoog aangeschreven universiteit met meer dan 30.000 studenten.

Montreal31

Vervolgens liepen we weer terug richting de winkelstraten want ik wilde de Clarks toch wel heel erg graag. En even later waren ze van mij ;-). Ook aten we Ben & Jerry’s in de zon, niet verkeerd…

Montreal29

Op de weg terug naar het hotel kwamen we nog een aantal mooie kerken tegen, zoals hierboven en hieronder op de foto.

Montreal28

‘s Avonds aten we, voor het eerste tijdens deze trip (!!!) bij de McDonalds. Ik nam een salade (want al genoeg burgers op) maar dat was geen succes. Hartstikke vettig en met heel veel vieze kaas. Maar ach, we hadden weer gegeten ;-).

Van half juli tot begin augustus 2014 reisde ik ruim drie weken door de Verenigde Staten en Canada. Bekijk hier alle verslagen!

Plaats een reactie