Voordat je verder leest...

Wil jij meer rust & overzicht in je werkdag?

Ontdek met 10 meerkeuzevragen wat jou tegenhoudt om meer rust en overzicht in je werkdag te creëren én wat de eerste stap is om daar iets aan te veranderen!

Sap van de slowjuicer: waarom ik fan ben


Al een jaar lang maak ik bijna elke week sap met een slowjuicer. Maar wat is een slowjuicer en waarom gebruik ik dit apparaat liever dan een blender? En wat voor sap maak ik dan met de slowjuicer? Ik deel het met je!

Ik schrijf over productiviteit, en wat mij betreft draagt gezond leven hier voor een groot deel aan bij. Ik probeer dan ook om een beetje gezond te leven (lees hier hoe ik dat doe) en lees er graag over, maar wil me geen expert noemen. Toch wil ik het in deze blogpost over gezond eten hebben, en om precies te zijn over sap uit slowjuicers. Omdat ik dat oprecht enorm lekker vind en het voor mij een hele fijne manier is om wat extra groente en fruit binnen te krijgen. Hoe gezond sap van slowjuicers daadwerkelijk is en of het beter is dan sap van een blender of gewone juicer, moet je aan een echte expert vragen ;-).

Wat is een slowjuicer?

De naam verklapt eigenlijk al wat het is. Een slowjuicer is een juicer (persapparaat) dat erg langzaam perst. Anders dan een blender wordt niet al het fruit door elkaar gemengd, maar wordt het sap gescheiden van de droge stukken fruit en groente. En anders dan bij een normale juicer gaat dit heel langzaam, waardoor je geen enorm dun sap krijgt maar er wel wat “stukjes” in kunnen zitten. Het is daardoor niet heel dik, maar ook niet heel dun, en heeft wat mij betreft een hele volle smaak.

Slowjuicer van Versapers

Al ruim een jaar staat er een slowjuicer van Versapers hier in de kast. Ik ben er heel enthousiast over en gebruik ‘m dus wekelijks. Ik drink de sappen vaak op mijn werk, het zorgt ervoor dat ik minder snel ga snacken omdat zo’n sap erg goed vult. (Je kunt sappen 48 uur bewaren of in de vriezer doen.) Ik heb de blender amper aangeraakt sinds we hier een slowjuicer hebben staan. Ik vind de slowjuicer net zo makkelijk werken én het sap vind ik beter smaken. Maar voor het overzicht zal ik hier alle plus- en minpunten tegenover elkaar zetten:

De pluspunten van een slowjuicer

De smaak

Het grootste pluspunt van de slowjuicer is voor mij echt de smaak van het sap. Het sap is écht lekker. Maar echt!!! Niet te dik zoals je dat in een blender snel krijgt, en ook niet heel dun zoals je met een normale juicer krijgt. Het lijkt bijna op sap wat je in een pak koopt, maar dan zonder alle toegevoegde e-nummers en andere extra ingrediënten.

Goed voor je

Zoals ik hierboven al zei ben ik geen expert en dus weet ik ook niet 100% zeker of dit sap mega gezond is. Maar je behoudt in ieder geval meer van het fruit en groente dan met een normale juicer. Volgens mij is een gewoon stuk fruit of groente dat niet geperst is wel gezonder, maar sap drink je nu eenmaal makkelijker weg en zo krijg je dan toch (een deel van) die voedingsstoffen binnen. Als je het lastig vindt om voldoende groente en fruit binnen te krijgen lijkt me dit een welkome aanvulling op wat je eet!

Niet vervelend om te maken

Ik vind het echt niet vervelend om dit sap te maken, ook al kost het best wat tijd. Terwijl ik het fruit en de groente sta te snijden gooi ik ondertussen steeds wat bij in de slowjuicer, waardoor ik enerzijds niet op de slowjuicer moet wachten en anderzijds niet het gevoel heb dat ik héél lang aan het snijden ben (ook al is dat eigenlijk wel zo).

Een slowjuicer scheidt het sap goed van de rest van het fruit, dus je hoeft het klokhuis niet uit een appel te halen bijvoorbeeld. Een sinaasappelschil moet er dan weer wel vanaf, en harde pitten kan het apparaat ook niet tegen. Maar pitjes van een appel of sinaasappel, daar kan het apparaat wel tegen.

Makkelijk groente erin

Ik vind het makkelijk én lekker om groente in deze sappen te verwerken. Waar ik met een blender nog wel eens opeens een brok spinazie of hap komkommer binnenkreeg heb ik nu gewoon een sap. De groente erin zorgt ervoor dat het sap niet mierzoet is. Bovendien is het volgens mij beter ook, want anders krijg je alleen maar zoet fruit binnen (hallo suikerkick- en dip).

De minpunten van een slowjuicer

Een slowjuicer is niet per se perfect. Ik kan leven met onderstaande minpunten, maar het kunnen wel dealbreakers zijn.

De prijs

Slowjuicers zijn enorm duur. Waar je, als je wil, voor een paar tientjes een blender op de kop kan tikken, praat je bij een goede slowjuicer over honderden euro’s. Het is een investering en dus niet geschikt voor een gemiddelde student. Maar wat mij betreft dus wel de investering waard, als je het kan missen.

Het kost tijd

Het kost tijd om sap te maken met een slowjuicer. Ik reken ongeveer een half uur voor die ene keer per week, maar dan maak ik ook echt een paar liter sap waar ik een paar dagen mee doe. Appels zitten er zo in, maar ik ben ook fan van wortels, sinaasappels, gember, kiwi… En daar haal ik toch maar wel even de schil vanaf. En vervolgens moet het apparaat ook nog schoongemaakt worden.

Restjes & niet voor alles geschikt

Je kunt niet álles in een slowjuicer doen. Banaan en avocado zijn bijvoorbeeld te dik, en bevroren fruit werkt ook niet.

Alles wat je in een blender gooit drink je op en dat is bij een slowjuicer niet het geval. De niet vloeibare stukken worden gescheiden en dat resulteert in best wat fruit/groenteresten. Om evenveel sap te maken met een slowjuicer als met een blender, heb je bij een slowjuicer dus meer fruit nodig. Wel kun je met de resten nog iets maken. Van groenteresten kun je bijvoorbeeld groenteburgers maken of in soep verwerken en bijv. restjes appel kun je in een pannenkoek verwerken. Als je even creatief bent kun je overal wat mee, maar dat kost wel weer extra tijd.

Wat ik maak met de slowjuicer

Mijn sapjes zien er meestal ongeveer hetzelfde uit, alleen met sommige groente- en fruitsoorten varieer ik, afhankelijk van het seizoen en wat we in huis hebben. Vaste ingrediënten zijn voor mij:

  • 1 komkommer
  • Een zak wortels
  • 2 sinaasappels
  • 1 appel
  • 2 peren

Daar doe ik extra bij, afhankelijk van wat we hebben, de volgende dingen:

  • Spinazie
  • Boerenkool
  • Rode bieten
  • Gember
  • Kiwi
  • Tomaat
  • Verse peterselie
  • Zoete aardappel
  • Broccoli

Klinkt misschien heel vies zo veel groenten, maar als je er voldoende fruit bij doet wordt de sap altijd zoet (proef ook ondertussen!). En je raakt vanzelf gewend aan groente in je sap, waardoor mijn sappen ook steeds minder zoet zijn.

Benieuwd naar een slowjuicer? Vergelijk hier verschillende apparaten van allerlei merken.

Maak jij graag sappen? Welk apparaat gebruik je daarvoor?

Pin dit op Pinterest:

Deze blogpost bevat affiliate links. Ik ontvang een percentage van jouw aankoopbedrag, maar dit heeft geen invloed op de prijs. Van deze inkomsten betaal ik o.a. de hosting van deze website.

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Hoi! Ik ben "Mevrouw Structuur"

Ik ben Linda en ik help jou met je agenda, planning, mailbox en documenten op orde brengen. Meer structuur in je werk creëren dus! En daarom noem ik mezelf Mevrouw Structuur – met een knipoog, want ik neem mezelf niet zo serieus als “mevrouw” misschien suggereert. Ik wil rust en overzicht creëren juist leuk maken voor je!

Ik deel gratis inspiratie in mijn blog en in mijn e-mail nieuwsbrief. En ik bied een ruim aanbod e-cursussen over structuur aan, die je op jouw tempo en jouw eigen tijd kunt volgen. Daarnaast bied ik workshops aan, online en op locatie, waarin ik individuele werknemers en kleine teams help om meer structuur aan te brengen in hun werkdagen, met als doel om meer rust én plezier uit hun werkdagen te halen.

Plaats een reactie