We delen met z’n allen veel, heel veel. Op welk platform je maar actief bent en wat je ook maar plaatst, er valt altijd wel iets over je te vinden. Maar wat eigenlijk? En wil je dat dat is wat er over je gevonden wordt? Als jij gaat solliciteren voor een baan, durf ik bijna te wedden dat je toekomstige werkgever jouw naam even intikt op Google. Of Facebook. Of Twitter. En wat wil je dat hij dan vindt? Dingen op internet delen gaat gemakkelijk, maar houd wel in de gaten wat je deelt.
Google jezelf
Tik je naam eens in op Google. Als je Lisa Jansen heet, hoef je je op dit punt waarschijnlijk geen zorgen te maken. Maar als je naam iets unieker is zijn in ieder geval je social media profielen waarschijnlijk zo naar boven getoverd. Net als sportuitslagen en misschien zelfs een verdwaalde basisschoolnieuwsbrief waarin je werd gefeliciteerd met je verjaardag. Dat soort dingen zijn oké, maar als je je ooit met voor- en achternaam heb uitgelaten over welke kwestie dan ook, of als een bericht dat je in 2004 op een gastenboek hebt geplaatst nog terug te vinden is, moet je je misschien toch even achter je oren krabben en daar iets aan proberen te doen…
Wat like je op Facebook?
Je kunt je Facebookprofiel zonder enige moeite bekijken alsof je een buitenstaander was door de knop met het slotje in het menu. Zo zie je wat iemand ziet die jou niet als vriend op Facebook heeft. Maar wist je dat er nog veel meer terug gevonden kan worden? Als jij reageert of een vind-ik-leuk geeft aan een openbaar bericht, is dat openbaar en daarmee in principe vindbaar. Het was een tijdje mogelijk om dit soort dingen op te zoeken op Facebook, maar die functie werkt op dit moment volgens mij niet (goed) en heeft nooit heel goed gewerkt. Maar onthoud wel dat al je interactie met openbare posts in principe vindbaar is!
Profielen die je niet meer gebruikt
Heb jij vroeger ooit wel eens een account aangemaakt op Myspace, Partyflock of welk platform dat al wat langer bestaat en nog steeds online is? Hyves mag dan wel niet meer bestaan, wie weet staan er nog wel dingen van jou op één van deze sites. Kijk wat er te vinden valt en probeer in te loggen om zo je profiel te verwijderen, want van wat je ziet word je vast niet blij ;-).
Laat tags eerst goedkeuren
Heel leuk, al die oncharmante foto’s tijdens wilde stapavonden. Maar die hoeven je klasgenoten/collega’s/tantes niet allemaal te zien. Op Facebook kun je daarom instellen dat je een tag eerst wil goedkeuren voordat hij in jouw tijdlijn verschijnt. Zo zien anderen nooit zomaar gênante foto’s van jou. Tenzij ze één van je vriendinnen op Facebook hebben natuurlijk ;-).
Houd je profielen up to date
Ben je aan het afstuderen, maar volgens Twitter nog eerstejaars student? Misschien is het dan tijd om daar eens iets aan te passen. Ook je LinkedInprofiel heeft waarschijnlijk zo nu en dan een update nodig. Al wissel je niet van baan, waarschijnlijk heb je de laatste tijd weer interessante of boeiende projecten op je werk of tijdens je studie gedaan, en laat LinkedIn nu net het perfecte platform zijn om dat aan anderen te vertellen.
Gebruik social media in je voordeel
Social media kunnen niet alleen maar slechte dingen doen voor je reputatie en/of carrière. Social media zijn juist ook ideaal om een positief beeld van jezelf weg te zetten. Er gaan heel wat verhalen rond over hoe “nep” social media is, maar als je iemand ontmoet vertel je ook niet meteen hoe rot je je die ochtend voelde of dat je het afgelopen zaterdag iets te gezellig hebt gemaakt. Je bent altijd selectief. Je zet altijd je beste beentje voor. Natuurlijk doen mensen dat ook op social media. En wat mij betreft is daar niets mis mee (al zijn er grenzen, maar daar gaat het nu niet over). Deel interessante artikelen die jij hebt gelezen op Twitter, plaats herinneringen aan die mooie reis op Instagram en post die foto van jezelf waar je zo tevreden over bent op Facebook. Dit soort dingen op internet delen kan alleen maar in je voordeel werken. Het geeft mensen een beeld van wie je bent!
Weg is niet echt weg
Last but not least: je kunt nog zo veel verwijderen, alles wat je ooit op het internet plaatst is vindbaar. Iemand kan je foto hebben opgeslagen, oude websites zijn terug te vinden via wayback machines, de website waarvan je informatie hebt verwijderd kan de info toch op de server laten staan… Daar kun je niets aan doen, behalve drie keer nadenken voordat je iets plaatst, dus doe dat ook! Dingen op internet delen gaat makkelijk, maar is niet zo makkelijk terug te draaien.
Ben jij je bewust van wat je op het internet deelt en/of ooit hebt gedeeld? Hoe ga je hiermee om?
Ja ik ben me hier bewust van. Dit is ook de rede dat ik geen facebook heb en niet mijn echte achternaam gebruik op social media en mijn blog. Goede tips! Ik had geen idee dat facebook openbare berichten reacties voor iedereen zichtbaar waren.
Een heel goed artikel en ik ben mij hier zeker bewust van. Ik vind het sowieso vrij ‘kansloos’ om mij online volledig los te laten gaan over een bepaald onderwerp. Ik ben online juist voorzichtiger in de dingen die ik zeg dan ‘offline’. Juist omdat het online verkeerd kan overkomen bij de andere partij. Ik discussieer liever in real life, hihi.
Ja ik ook zeker, zowel omdat het gevonden kan worden als omdat wat je zegt, in het echt kun je veel beter laten merken op wat voor manier je iets bedoelt, online komen dingen toch sneller als negatief/bot over heb ik het idee. Als je snapt wat ik bedoel?
Haha, ik snap je helemaal. En ben het met je eens! :)
Dat is inderdaad waar, een pf account waar ik de gegevens niet meer van weet! En ik kom er niet vanaf.. Onhandig..
Haha toevallig! Misschien gewoon even een keer een mailtje sturen?
Goed artikel! Ik ben heel erg bewust van waar ik over blog en wat ik op internet plaats. Vooral met mijn blog ben ik de loop der jaren voorzichtiger geworden en blog dus ook erg bewust. Geen foto’s, minder namen …. Mij vind je niet zo snel op google, iets waar ik ook zeker bewust voor heb gekozen.
Ja dat doe ik inderdaad ook niet zo snel, hier zomaar dingen over anderen delen. Ik kies hiervoor maar de mensen om me heen niet.
Goed artikel! Ik ben me best wel bewust van deze dingen. Ik probeer dan ook continu te bedenken voordat ik iets doe of het verstandig is. Op mijn blog ben ik sowieso heel voorzichtig met heel veel dingen.
Ja ik kwam er laatst dus achter dat je de optie hebt om een tag eerst zelf goed te keuren. Ik heb dat toen meteen aangezet en ben daar erg blij mee. Niet alles hoeft van mij gedeeld te worden met al mijn facebook vrienden!
Wat een goed artikel!
Goeie punten! Ik probeer me er altijd bewust van te zijn dat de dingen die ik plaats, ook zichtbaar zouden kunnen zijn – nu of later – voor collega-docenten en leerlingen en of dat de indruk is die ik wil maken. Zo niet, dan post ik het niet.
Oh dat kan ik me voorstellen, zeker als leraar wil je toch op een bepaalde manier “overkomen” lijkt me.
Echt persoonlijke updates deel ik eigenlijk niet meer op Social Media, maar als je dan weer een paar jaar terug gaat staan er wel wat foto’s op die zeker niet iedereen hoeft te zien. Maar zo ver ik weet is mijn account zo ingesteld dat alleen vrienden het kunnen zien. muv blog gerelateerde posts die mag iedereen zien :).En verder laat ik me altijd afzijdig in discussies op het internet.
Heel interessant. Ik ben hier heel bewust mee bezig. Ik kan niet geloven hoeveel persoonlijke details mensen soms delen! Mijn account op Facebook is niet openbaar, ik ben anoniem op heel wat websites, ik deel niet te veel persoonlijke dingen via Twitter, ik blog niet over privézaken, ik post weinig foto’s van mezelf op mijn blog, ik probeer zo professioneel mogelijk over te komen op het internet, …
Jezelf googlen is een goede tip. Ik doe dit regelmatig om te zien wat er dan verschijnt. Een andere goede tip is om jezelf bij elke tekst of elk beeld af te vragen “Zou ik het oké vinden als mijn baas dit zag?” Als het antwoord op deze vraag ‘nee’ is, kan je die inhoud beter niet online zetten.