Productiviteit Rapport maart 2022

Yes, tijd voor een terugblik op maart! In dit Productiviteit Rapport vertel ik je welke projecten ik in maart wilde doen en of dat gelukt is, hoe ik mijn tijd heb besteed, en hoe ik mijn eigen productiviteit beoordeel. Een kijkje achter de schermen bij hoe productief ik was dus!

Welkom bij het maandelijkse Productiviteit Rapport

In het Maandelijkse Productiviteit Rapport update ik je over mijn productiviteit: was ik afgelopen maand productief? Heb ik gedaan wat ik wilde doen? Ben ik tevreden over hoe ik mijn tijd heb besteed, hoeveel energie ik had en hoe gefocust ik was?

Ter achtergrond: Ik werk 3 dagen per week bij een online marketing bureau, en de overige 2 dagen (en vaak ook zaterdag) werk ik voor mijn bedrijven Streets Ahead en Structuur Consultant. In deze blog focus ik me op hoe mijn productiviteit was voor mijn werkdagen voor mijn eigen bedrijf (met een vleugje privéleven ;-) ).

En dan nog een kleine disclaimer: met productiviteit bedoel ik ab-so-luut niet zo véél mogelijk doen. Ik bedoel daarmee: zo effectief mogelijk werken om mijn doelen te bereiken. Gedaan krijgen wat je gepland hebt. En ja, het helpt soms als je taken sneller doet. Maar dat is niet het complete plaatje. Zo wordt je werk óók effectiever als je voldoende tijd maakt voor rust en ontspanning.

Mijn projecten van de afgelopen maand

Welke projecten wilde ik doen en heb ik die gedaan? Voor 2022 heb ik voor mijn bedrijf en privé kwartaaldoelen gesteld, en daaruit maandprojecten bepaald. Maandprojecten kun je zien als een soort subdoelen: concreter en gericht op WAT ik wil doen om uiteindelijk het kwartaaldoel te halen.

Mijn maandprojecten van maart waren:

 • Websitesnelheid verbeteren: begin maart ging ik op onderzoek uit hoe ik Streets Ahead sneller kon maken en daaruit kwamen veel actiepunten. Hiervan heb ik de belangrijkste punten allemaal opgepakt in maart. Het enige wat nog open staat is het verder optimaliseren van mijn afbeeldingen (maar dat zijn er nogal veel…), dat staat nu op de voor-later-lijst. Maar het belangrijkste: Streets Ahead is een héél stuk sneller geworden! Gelukt dus wat mij betreft.
 • Marketingactiviteiten voor bestaande cursussen oppakken: ik had voor maart gepland om voor mijn bestaande cursussen wat taken te doen ter promotie ervan. Dit heb ik uiteindelijk helemaal niet gedaan. Niet gelukt dus.
 • Meer contact leggen met andere ondernemers: hier had ik een heleboel actiepunten voor bepaald en die heb ik deels gedaan, maar deels ook niet. En uiteindelijk ben ik begin april gestart met een programma waarvan dit onderdeel is. Deels gelukt daarom.
 • 7 nieuwe blogs schrijven + 5 blogartikelen optimaliseren voor vindbaarheid (deels voor Streets Ahead en deels voor een nieuwe blog): ik schreef 4 blogs, waarvan 1 het productiviteit rapport van februari was, en de andere 3 voor mijn nieuwe blog. Daarnaast optimaliseerde ik 5 andere blogs op Streets Ahead die ik begin maart op basis van een analyse van de resultaten uitgekozen had. Deels gelukt dus (want niet alle blogs).
 • Structuur in Huis cursus en Super Mama Toolkit voorbereiden, promoten en opvolgen: in maart deed ik met met de Super Mama Toolkit met de Structuur in Huis cursus. Dat was een succes, want meer dan 250 cursisten maakten er gebruik van. Ik schreef de e-mails ter promotie ervan, maar ook de e-mails die je krijgt na je aanmelding. Ook maakte ik achter de schermen wat technische zaken in orde. Gedaan dus.
 • Analyse + reflectie doen van mijn gratis downloads om deze te verbeteren: deze stond er vorige maand ook op en deed ik toen niet. De analyse heb ik nu wel gedaan, maar ik heb hieruit nog geen concrete vervolgacties bepaald. Omdat mijn doelen voor het nieuwe kwartaal niet hierop focussen, heb ik dit verschoven naar een later moment.
 • 11x schrijven voor mezelf: schrijven geeft mij veel focus en heeft een positieve invloed op mijn mindset, maar ik merkte eind februari dat ik het te weinig deed naar mijn zin. Daarom dit doel voor maart. Uiteindelijk deed ik het 8 keer en daar was ik redelijk tevreden over.

In maart vielen een aantal werkdagen weg doordat ik besmet raakte met corona. Ik voelde me grieperig en besloot de rust te nemen die ik duidelijk nodig had. Dat zorgde er onder andere wel voor dat ik niet alles deed wat ik wilde doen. Daarnaast kostte vooral het schrijven voor de nieuwe blog veel meer tijd dan ingeschat; het zijn uitgebreide teksten waarvoor ik ook wat onderzoek doe. Dat is iets om rekening mee te houden bij een vervolg.

Mijn productiviteit rapportcijfers van maart

Productiviteit bestaat voor mij uit 4 onderdelen:

 • Tijd: heb ik een haalbare planning gemaakt, goed prioriteiten gesteld en keuzes gemaakt en slim omgegaan met ad hoc taken?
 • Energie: had ik voldoende energie om te doen wat ik gepland had? Heb ik goed voor mezelf gezorgd door gezond te eten, voldoende te bewegen, voldoende te slapen en voldoende te ontspannen?
 • Aandacht: heb ik geconcentreerd gewerkt aan wat ik wilde doen, me niet laten afleiden en taken niet uitgesteld?
 • Mindset: had ik vertrouwen in mijn eigen kunnen en was ik gemotiveerd om aan de slag te gaan?

Tijd om terug te blikken hoe tevreden ik was over elk onderdeel! Ik geef elk onderdeel een rapportcijfer van 1-10, zoals het een rapport betaamd ;-).

Tijd: 7

Ik ben wel tevreden over hoe ik mijn tijd heb besteed, en van de meeste taken waren mijn tijdinschattingen achteraf realistisch. Ik merk alleen dat ik nog wel te veel taken inplan, omdat ik op een werkdag niet alleen maar mijn eigen taken kan afronden maar ook contact heb met (potentiële) klanten, cursisten en lezers, en diverse onderhoudstaken “bij moet houden” om de site goed draaiende te houden. Dit is een punt waar ik in de online cursus Krijg het gedaan op hamer (nóóit 100% van je tijd volplannen!!) – maar ik weet als geen ander dat dat een uitdaging kan zijn :). En de ontbrekende dagen door corona hielpen ook niet, maar als ik eerlijk ben had ik ook met deze dagen waarschijnlijk nog niet al mijn projecten kunnen voltooien.

Energie: 6

Ik kreeg veel energie van het feit dat het lichter werd, maar als ik aan mijn energielevel denk, dan denk ik vooral aan dat ik halverwege de maand corona kreeg en daardoor een week verplicht binnen zat. Daarnaast voelde ik me eerder die maand al niet super fit waardoor ik weinig sportte. Dat alles deed niet heel veel wonderen voor mijn energie en dus eindigde ik maart met het gevoel een superlaag energielevel te hebben.

Aandacht: 8

Over de uren dié ik werkte, ben ik erg tevreden. Doordat ik duidelijk had bepaald wat ik steeds wilde doen, was ik gefocust en werkte ik veel dingen weg. Bij de meeste taken die langer duurden (zoals het schrijven van de blogs), kwam dat niet doordat ik niet gefocust was, maar doordat ik de tijd simpelweg niet goed had ingeschat en niet met alles rekening had gehouden. In maart ging ik fanatiek door met online samenwerken met anderen via Focus Mate en dat hielp heel veel bij het gefocust werken. Dit is een website waarop je kunt aangeven op welke dag en tijdstip je wilt werken en voor hoe lang (25 of 50 minuten), waarbij je vervolgens gekoppeld wordt aan iemand anders die dat ook wilt. Je videobelt, vertelt elkaar wat je gaat doen, en aan het eind van de sessie of dat gelukt is. En omdat ik die ander niet teleur wil stellen, doe ik er álles aan om de taak ook echt af te krijgen.

Mindset: 6,5

Hier besteedde ik in maart iets meer aandacht aan dan in februari, onder andere door vaker mijn gedachten uit te schrijven en te verwerken (in plaats van ermee in mijn hoofd blijven zitten, wat ik ook heel goed kan) – en dat was erg fijn. Tegelijkertijd merkte ik dat ik het wel heel spannend vond om mee te doen aan de Super Mama Toolkit omdat het iets was wat ik nog nooit eerder had gedaan. Achteraf ben ik heel blij dat ik daarvoor uit mijn comfort zone kwam en ik ben ook tevreden over de resultaten. Eén van mijn actiepunten voor komend kwartaal is dan ook om vaker uit die comfort zone te komen ;-).

Streets Ahead updates

Wat is er nieuw op Streets Ahead? Of wat heb ik uitgeprobeerd en wil ik je tippen?

Overige updates

En, wat vond je van het Maandelijkse Productiviteit Rapport? Ik ben super benieuwd! Laat het me vooral even weten in reactie onder dit artikel, of in een berichtje via de contactpagina!

Wil je meer Maandelijkse Productiviteit Rapporten lezen? Klik hier om ze allemaal te bekijken!

 

Stappenplan Van chaos en drukte naar productiviteit

Meld je aan voor mijn e-mails en krijg gratis toegang tot het stappenplan "Van chaos & drukte naar productiviteit"

Kom je altijd tijd tekort? Is je to do lijst eindeloos? Heb je behoefte aan meer overzicht & rust in je hoofd, en wil je méér gedaan krijgen? Ik ga jou helpen in 6 stappen, in dit praktische PDF stappenplan. Meld je aan voor mijn e-mails en je ontvangt daarbij gratis toegang tot het stappenplan:

Plaats een reactie