Roadtrip #15: van Montreal naar Ottawa

Ottawa33

Halleluja, het vijftiende verslag alweer! Op zaterdag 26 juli vertrokken we ‘s ochtends vroeg uit ons hotel in Montreal. We reden de Mount Royal op; een grote berg die best wel midden in Montreal ligt. Vanaf die berg hadden we een mooi uitzicht over Montreal, en dus ook over het Olympisch Stadion van Montreal.

Ottawa32

Ottawa31

Aan de (voor ons) andere kant van die berg staat St. Joseph’s Oratory. Een enorme kerk (de grootste van Canada) met een evenzo enorme koepel (de grootste van de wereld op de St-Pietersbasiliek na). Heel indrukwekkend en de foto is totaal niet representatief voor hoe immens de kerk wel niet was.

Daarna vertrokken we richting Ottawa. Onderweg gingen we langs bij achterfamilie die een aantal jaar terug naar Canada verhuisd zijn en daar nu een boerderij hebben. Ik heb nogal een grote familie, dus ik kende hen niet. Heel apart maar leuk om zo te zien hoe Nederlanders hier leven!

Ottawa30

Na deze kerk snel gezien te hebben reden we door naar de Canadese hoofdstad Ottawa, een rit van ongeveer 2,5 uur. Na aankomst blijkt Ottawa al snel een prachtige stad te zijn. Zie hier het Rideau Canal, een kanaal dat dwars door de stad loopt.

Ottawa29

Ottawa28

Het Canadese parlement is ook in Ottawa gevestigd en wel hier. Dit is de Parliament Building op de Parliament Hill. Naast het parlement zijn hier ook het hooggerechtshof en de president van Canada gehuisvest.

Ottawa27

Ottawa26

Nog meer mooie gebouwen op de Parliament Hill.

Ottawa25

Ottawa24

En dit is het National War Memorial van Canada. Ervoor lag de Tomb of the Unknown Soldier, een eerbetoon aan alle soldaten die in de strijd voor Canada gestorven zijn. Indrukwekkende plek!

Ottawa23

Ottawa21

We gingen door naar de Byward Market en de omliggende gezellige straatjes, waar veel restaurants en winkeltjes te vinden waren. Daar moesten we ‘s avonds terug naar toe…

Ottawa20

Ottawa19

Ottawa18

De volgende stop was het Peacekeeping Monument, een eerbetoon aan de rol van Canada in wereldwijde vredeshandhaving en aan de soldaten die daaraan hebben deelgenomen. Dit monument stond midden op een rotonde, heel gaaf.

Ottawa17

Ottawa16

Dit kunstwerk, dat er bijna tegenover stond, vond ik toch wel het gaafste beeld in Ottawa. De sculptuur staat voor Canada’s National Gallery, die helaas al gesloten was toen wij aankwamen (nadeel van reizen én een stad bekijken op één dag: je doet alles (laat) in de middag). Volgens Wikipedia is deze sculptuur in 2005 door het museum gekocht voor maar liefst 3.2 miljoen dollar!

Ottawa13

Ottawa12

Ottawa15

Naast het museum staat de Notre Dame van Ottawa.

Ottawa10

Ottawa11

We gaan naar de Royal Canadian Mint, dat achter de National Gallery ligt en alle Canadese munten produceert. Helaas gaan ook zij net dicht en het enige wat we nog mogen bezoeken is de winkel. Dus stonden we snel weer buiten.

Ottawa9

Ottawa6

We lopen terug langs de National Gallery en zien nog wat bizarre kunstwerken. Ik vind dit soort sculpturen heel gaaf!

Ottawa8

We komen aan bij het Nepean Point, een heuvel vanaf waar we een prachtig  uitzicht over Ottawa en het aan de andere kant van de rivier gelegen Gatineau hebben.

Ottawa34

Helemaal links het dak van de National Gallery en in het midden Parliament Hill.

Ottawa5

In de verte zien we het Rideau Canal uitmonden in de rivier.

Ottawa4

Vanaf het Nepean Point lopen we naar het kanaal, dat eindigt in een stuk of zeven sluizen om het water aan te laten sluiten op het niveau van de rivier. En dat ziet er heel bijzonder uit!

Ottawa3

Ottawa2

Hierna zijn we uitgeput van een lange dag en ploffen we neer in een Amerikaanse diner (want die heb je in Canada ook gewoon) die 24 uur per dag geopend is en waar letterlijk álles op de kaart staat. We delen een schaal nacho’s als voorgerecht en daarna smul ik van een clubsandwich met kip en bacon. Want dat is hier een avondmaaltijd.

Van half juli tot begin augustus 2014 reisde ik ruim drie weken door de Verenigde Staten en Canada. Bekijk hier alle verslagen!

Plaats een reactie